Nieuwe wetgeving Research Chemicals in 2024: het stofgroepenverbod

Research Chemicals wetgeving 2024

De Nederlandse overheid heeft onlangs voor een nieuwe wetgeving gestemd die een ingrijpende impact zal hebben op de wereld van research chemicals (RC’s). Met de verwachte inwerkingtreding op 1 juli 2024, is het belangrijk voor iedereen die interesse heeft in RC’s om zich bewust te zijn van aankomende veranderingen. Wat betekent deze nieuwe wetgeving en wat gaat er veranderen?

Kern van de nieuwe wetgeving RC’s

Deze nieuwe wetgeving betekent een verbod op een aantal stofgroepen die veel worden gebruikt in ‘nieuwe psychoactieve stoffen’ ofwel research chemicals. Veel chemicaliën die op dit moment legaal verkocht kunnen worden zullen straks verboden zijn om te verkopen of in het bezit te hebben. Dit besluit, eind december besproken in de Tweede Kamer, markeert een significante verandering in hoe Nederland om zal gaan met RC’s.

Impact op de RC-community

Vanaf juli 2024 zullen veel populaire RC’s op een nieuwe derde lijst met verboden stofgroepen terecht komen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de beschikbaarheid, maar ook voor onderzoek en de ontwikkeling binnen deze sector. Voor onderzoekers, wetenschappers en liefhebbers van RC’s is het belangrijk om zich nu al voor te bereiden op deze veranderingen en te beseffen dat veel stoffen straks niet meer verkrijgbaar zullen zijn.

Wat dit voor jou betekent

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op het aankomende verbod. Dit kan door te kijken op onze overzichtspagina met alle stoffen die onder het verbod zullen vallen. Zo lang dat het is toegestaan de stoffen te verhandelen, zullen ze bestelbaar zijn op Professor.nl. Tegen de tijd dat het verbod zal ingaan zullen we je ook met een nieuwsbrief op de hoogte stellen: zorg er dus voor dat je op onze nieuwsbrief bent ingeschreven.

De nieuwe wetgeving in Nederland, die dus waarschijnlijk al op 1 juli 2024 in werking treedt, zal een groot aantal research chemicals verbieden. Hieronder vallen drie klassen van psychoactieve stoffen. De drie stofgroepen die verboden worden zijn:

Bekijk onze ‘Bijna verboden‘ pagina om de volledige lijst te zien van research chemicals die hoogstwaarschijnlijk verboden zullen zijn vanaf 1 juli 2024.

Deze wetswijziging vormt een belangrijk keerpunt voor de RC-gemeenschap in Nederland. Het is een periode van grote verandering, die nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengt. Blijf onze blog en/of nieuwsbrief volgen voor verdere updates, inzichten en advies over hoe je je kunt aanpassen aan de nieuwe wetgeving omtrent research chemicals. Professor.nl verkoopt nooit illegale research chemicals, dus wanneer het verbod ingaat zullen deze stoffen ook nooit meer verkocht worden.

Wij zullen nieuwe updates onderaan dit artikel toevoegen. Tevens gaan nieuwe updates mee in onze nieuwsbrieven.


Update 6-feb-2024:

Lysergamides research chemicals zullen vooralsnog niet binnen de stofgroepenverbod vallen en zijn daarom uit de Bijna verboden categorie gehaald. Ook hebben deze niet meer het label ‘Bijna verboden’.

Update 19-feb-2024:

4F-MPH is eveneens toegevoegd aan de lijst stofgroepenverbod.

Update 21-feb-2024:

3-FPM, Proscaline, 5-MMPA, A-PiHP en MDPHP zijn ook toegevoegd aan de lijst stofgroepenverbod.

15 reacties op “Nieuwe wetgeving Research Chemicals in 2024: het stofgroepenverbod

 1. Frans Lupschen zegt:

  Gelukkig valt Diazepam daar niet onder de genoemde categorieën. Diazepam behoort tot de benzodiazepineklasse en wordt gebruikt als kalmeringsmiddel, spierverslapper en anti-epilepticum. Het staat los van de genoemde fenethylamines, synthetische cannabinoïden en fentanyl-achtigen. Diazepam werkt op een andere manier en heeft verschillende farmacologische eigenschappen dan de stoffen die u heeft genoemd.

 2. Valverde zegt:

  In feite is alle lol er nu wel af. Hoe bedoel je de opiumwet gaat zijn doel zwaar voorbij. Vele veilige nu illigale stoffen zijn niet meer vekrijgbaar(MXE als voorbeeld) en op het punt van synthetische cannabinoiden precies hetzelfde. Alle redelijk veilige synthetische cannabinoiden zijn illigaal gemaakt en nu moet er steeds meer troep gebruikt worden voor dezelfde effecten. Meeste research chemicals waren al puur vergif als je het vergeleek met 10-15 jaar geleden.

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   Here, here! Kijk naar de UK als een verrot voorbeeld: geen marihuana, wel spice – spice verboden, zwarte markt. Operatie geslaagd, patiënten overleden. De westerse maatschappij verhoudt zich op de meest inhumane manier tot bewustzijnsverruiming. Het is naar mijn mening een mensenrecht. De antibaklaag is prima, en tefal denkt pfast ook aan alles. Zie je een amanita in het bos? Illegaal! Meteen kapot stampen! Maar je in een coma zuipen, een DT oplopen, of gegarandeerde longkanker oplopen door een in situ freebase omzetting door ammoniak over iedere peuk te gieten is prima. Oxymorons.

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   En natuurlijk de Qat plant zelf, al jaren geleden stilletjes verboden – want dat was pas een maatschappelijk probleem! Het nu al verboden N, N-ethyl-hexedrone (de eerste N duidt een natuurlijke bron aan) is door de WHO niet als schadelijk aangemerkt, ondanks verwoedde pogingen. Vastgestelde bijwerking: best wel zin om nog wat te nuttigen. Niet dat er later niets schadelijks zou kunnen blijken, maar daar maakte de staat zich ook niet druk om toen ze zelf (NL, in naam van Oranje) cocaïne-fabrieken onderhielden. Boter op je hoofd heet dat. En ze hoeven zich niet eens meer te verantwoorden, want een weerwoord klinkt er niet – behalve dan die paar dwazen die met hun leven spelen door van die troep te nuttigen. Zullen we even door de supermarkt lopen voor een gezellige middag etiketjes lezen, hulpstoffen na te slaan en smeergeld te achterhalen? Onderwijs, voorlichting en begeleiding door mensen die weten welk risico ze nemen, dat hebben we nodig – geen bestraffing die toch niet werkt. (Ook gewoon een pedagogisch modern grondbegrip.) En dan laten we de behandeling van de cannabis sativa nog buiten beschouwing!

 3. Sam Grisard zegt:

  Hi,
  Why are many tryptamines listed as “almost banned” in the almost banned page, when they do not fall into any of the banned substances groups?
  Kind regards

  • De Professor zegt:

   Hi, unfortunately these research chemicals are also part of the upcoming ban even though they are not part of a group that will be fully banned. For now this is the information we have, but it is possible that it will be changed in the next months. When we have an update, we will post it here. Greets, The Professor

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   Dit is toch weer van de zotten? Alle partijen snappen dat onderzoek door zal gaan – de jongens en meisjes met pakjes en hamers hebben al teveel te doen met echte boeven en de laboranten mogen van voor af aan beginnen. Met alle risicos van dien. Mijn lab is nou eenmaal kleurrijk verlicht met interessante zaken – moeten alle labs leeg, scheef en donker? Je zou bijna een fractie van een vermoeden krijgen dat het een finananciële kwestie is. Om het welzijn van de laborant gaat het zeker niet. Baas in eigen bol! Bedankt WimLex, GrootUI en kamerhoutworm. Mycologie ging al niet. Sasha draait zich weer om in zn graf.

   • BehindADoorAnotherDoor zegt:

    En natuurlijk is het niet verantwoord om grammen van stoffen op de vrije markt te hebben – fentanylanalogen en NbomE’s, prima te snappen. Maar zo te horen heeft u de tijd ook nog meegemaakt dat phens en tryptamines nog gewoon per gram verkocht werden – niets aan de hand! 2-ct-7 was het eerste verbod geloof ik. Daarna een hele tijd bodybuilders die de fuif kwamen verpesten (ghb/gbl, epfedra) met onverantwoord gebruik. Vervolgens waren de psychische kwetsbaren aan de beurt (de zwammen – 1 betreurenswaardige suïcide die al gepland was en een man met schizofrenie die geen paddestoel genuttigd bleek te hebben) met een lijst die de minister van wikipedia had geplukt, opgesteld door een niet in hoog aanzien staande mycoloog. En nu zegt men alleen maar, tja europa. Totale onkunde – dit gaat onnodige slachtoffers maken. En criminelen van ons allen!

   • johnyycena zegt:

    Dear & Great Professor!

    What about substances of my preference,mostly stimulants, like the all (F/B/C)-4mar analogues ,N-Methyl Cyclazodone, NM-2-AI hcl, IPPH, 4-ME-TMP, tropacocaine,and “absurdly” (not for me that already tested this substances and seem like one of the most well balanced substances in a benefits/side effects comparison if not one of the safest cathinones based on my years experienced body sensations and vital signs and measurement like Body pressure, heart rate ,body temp even at the highest doses experienced (350mg,300 orally + 50 insuflatted of 3-mec without any tolerance and still a very safe feeling) 3-MEC, 4-CEC and 2-FPM seems will still remain legal for now?

    And if hopefully will still remain legal in the near future, will be again available in your website substances like 3-mec (a really very great one stim/empa ♡) in my experience, 4-ME-TMP (never experienced befor but very good recensions) and the other 2 “new” substances like 2fpm and 4Cec (never in commerced before,can be a new entry after this (hopefully after a very long time) quasi-total ban?

    This list of substances with the added other substances with stimulant or nootropic-like effects like noopept, Idra, noophen (phenibut) , and various other different recetams and “afinils” can still offer e great help and soustanibility to the hard work/hard study peoples or to someone who selfmedicates very SUCCESSFULLY various mental illness /psychological disfuctions that in certain european countries still remain an “quasi-tabu ” with very little if any medical /drug help from the psychiatrists

    I can make an example on the country where a live ,Italy.

    Very retrograde and taboo thinking country that provide almost any concrete medical help in illness like depression and basically any type of prescribed cure for ADHD in adults that seems to be not recognized like a adulthood illness.

    Or everything can change at any time and any new substance can be added every day on the ban list?

    Or is simply to soon to predicte any real future on their (dutch politicians) and your plane/decisìons?

    Thank you so much

    You are really the very best in every aspect

Geef een reactie

Professor.nl maakt gebruik van cookies om je de beste shopervaring te bieden.