Nieuwe wetgeving Research Chemicals in 2024: het stofgroepenverbod

Research Chemicals wetgeving 2024

De Nederlandse overheid heeft onlangs voor een nieuwe wetgeving gestemd die een ingrijpende impact zal hebben op de wereld van research chemicals (RC’s). Met de verwachte inwerkingtreding op 1 juli 2024, is het belangrijk voor iedereen die interesse heeft in RC’s om zich bewust te zijn van aankomende veranderingen. Wat betekent deze nieuwe wetgeving en wat gaat er veranderen?

Kern van de nieuwe wetgeving RC’s

Deze nieuwe wetgeving betekent een verbod op een aantal stofgroepen die veel worden gebruikt in ‘nieuwe psychoactieve stoffen’ ofwel research chemicals. Veel chemicaliën die op dit moment legaal verkocht kunnen worden zullen straks verboden zijn om te verkopen of in het bezit te hebben. Dit besluit, eind december besproken in de Tweede Kamer, markeert een significante verandering in hoe Nederland om zal gaan met RC’s.

Impact op de RC-community

Vanaf juli 2024 zullen veel populaire RC’s op een nieuwe derde lijst met verboden stofgroepen terecht komen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de beschikbaarheid, maar ook voor onderzoek en de ontwikkeling binnen deze sector. Voor onderzoekers, wetenschappers en liefhebbers van RC’s is het belangrijk om zich nu al voor te bereiden op deze veranderingen en te beseffen dat veel stoffen straks niet meer verkrijgbaar zullen zijn.

Wat dit voor jou betekent

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op het aankomende verbod. Dit kan door te kijken op onze overzichtspagina met alle stoffen die onder het verbod zullen vallen. Zo lang dat het is toegestaan de stoffen te verhandelen, zullen ze bestelbaar zijn op Professor.nl. Tegen de tijd dat het verbod zal ingaan zullen we je ook met een nieuwsbrief op de hoogte stellen: zorg er dus voor dat je op onze nieuwsbrief bent ingeschreven.

De nieuwe wetgeving in Nederland, die dus waarschijnlijk al op 1 juli 2024 in werking treedt, zal een groot aantal research chemicals verbieden. Hieronder vallen drie klassen van psychoactieve stoffen. De drie stofgroepen die verboden worden zijn:

Bekijk onze ‘Bijna verboden‘ pagina om de volledige lijst te zien van research chemicals die hoogstwaarschijnlijk verboden zullen zijn vanaf 1 juli 2024.

Deze wetswijziging vormt een belangrijk keerpunt voor de RC-gemeenschap in Nederland. Het is een periode van grote verandering, die nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengt. Blijf onze blog en/of nieuwsbrief volgen voor verdere updates, inzichten en advies over hoe je je kunt aanpassen aan de nieuwe wetgeving omtrent research chemicals. Professor.nl verkoopt nooit illegale research chemicals, dus wanneer het verbod ingaat zullen deze stoffen ook nooit meer verkocht worden.

Wij zullen nieuwe updates onderaan dit artikel toevoegen. Tevens gaan nieuwe updates mee in onze nieuwsbrieven.


Update 6-feb-2024:

Lysergamides research chemicals zullen vooralsnog niet binnen de stofgroepenverbod vallen en zijn daarom uit de Bijna verboden categorie gehaald. Ook hebben deze niet meer het label ‘Bijna verboden’.

Update 19-feb-2024:

4F-MPH is eveneens toegevoegd aan de lijst stofgroepenverbod.

Update 21-feb-2024:

3-FPM, Proscaline, 5-MMPA, A-PiHP en MDPHP zijn ook toegevoegd aan de lijst stofgroepenverbod.

Update 22-mrt-2024:

4-HO-MET en 4-AcO-MET zitten niet langer in het stofgroepenverbod en zijn van de ‘bijna verboden‘-lijst gehaald.

Update 15-apr-2024:

ADB-Butinaca is per 16 april 2024 verboden en zal vanaf die dag ook niet meer te koop zijn.

Update 17-jun-2024:

Zoals het er nu uitziet lijkt het verbod inderdaad in Juli, waarschijnlijk 1 juli, in te gaan. Even leek het alsof het verbod pas eind 2024 in zou gaan, maar de overheid zet momenteel vaart achter de nieuwe wetgeving hebben wij vandaag te horen gekregen. Er zal daarom geen nieuwe voorraad meer komen van RC’s welke binnenkort verboden zullen zijn. Op=op.

40 reacties op “Nieuwe wetgeving Research Chemicals in 2024: het stofgroepenverbod

  • De Professor zegt:

   Hi! Zoals het er nu uitziet lijkt het inderdaad 1 juli (of medio juli) in te gaan. Even hoopten we dat het pas eind 2024 zou worden, maar vandaag hebben we te horen gekregen dat de overheid vaart zet achter de nieuwe wet en het echt in Juli willen laten ingaan. Daarom geen nieuwe voorraad meer van RC’s die binnenkort verboden zullen worden.

   Greets, De Professor 🙂

 1. 10001000 zegt:

  HXE is currently in the ‘soon banned’ category but arylcyclohexylamines won’t be affected by the coming ban. Is it a mistake or will HXE likely be banned?

  • De Professor zegt:

   Onder andere vanuit de overheid. De Tweede Kamer heeft in december 2023 gestemd over het nieuwe Stofgroepenverbod en dit wetsvoorstel ligt klaar. Via Google kun je ook een hoop vinden over het stofgroepenverbod, waaronder diverse artikelen op algemene nieuwswebsites en tweedekamer.nl. Het is nog niet 100% zeker wanneer/of het verbod doorgaat, maar zoals het er steeds uitziet lijkt dit in Juli 2024 te gebeuren. Ook is uitstel mogelijk, en dan zullen wij dit uiteraard ook aangeven in dit artikel. Ook is het mogelijk dat we 30 juni ineens horen dat het verbod op 1 juli ingaat, dus vandaar dat we onze klanten in ieder geval op de hoogte willen houden van wat er vanuit de overheid speelt op het gebied van RC’s.

   Greets, De Professor 🙂

 2. STATHIS CHRONIS zegt:

  Hello professor,
  I cannot understand why some tryptamines like metocin are in the “Almost banned” page,
  since they don’t belong to any of the three groups.

  • The Professor zegt:

   Hi, unfortunately some other research chemicals outside the groups will be banned most-likely also. Hopefully this will still change, but for now we have to inform our customers about it. Greets, The Professor 🙂

   • johnyycena zegt:

    Hi Prof!🙂

    Stimulants like 4-ME-TMP, 2-FPM, 3-MEC, 4-CEC, N-methyl Cyclazodone,IPPH, Nm-2-AI, 4-MAR derivatives seems to be yet unbanned.

    If so,will be available in you store in the future or not?

     • johnyycena zegt:

      Obviously 🙂

      But what i mean is the fact that substances like 2-fpm or 4-cec for example, were never sold before in your store if i remember good.

      And what i need to know is if will be available in the next future in your store,obviously in case that remain still legal.

      And if other substances like 4-Me-TMP, 4-Mar derivatives and 3-MEC will come back again and be still available because actually out of stock or totally deleted from the list like the 4-B/C/F MAR analogues?

 3. Frans Lupschen zegt:

  Gelukkig valt Diazepam daar niet onder de genoemde categorieën. Diazepam behoort tot de benzodiazepineklasse en wordt gebruikt als kalmeringsmiddel, spierverslapper en anti-epilepticum. Het staat los van de genoemde fenethylamines, synthetische cannabinoïden en fentanyl-achtigen. Diazepam werkt op een andere manier en heeft verschillende farmacologische eigenschappen dan de stoffen die u heeft genoemd.

 4. Valverde zegt:

  In feite is alle lol er nu wel af. Hoe bedoel je de opiumwet gaat zijn doel zwaar voorbij. Vele veilige nu illigale stoffen zijn niet meer vekrijgbaar(MXE als voorbeeld) en op het punt van synthetische cannabinoiden precies hetzelfde. Alle redelijk veilige synthetische cannabinoiden zijn illigaal gemaakt en nu moet er steeds meer troep gebruikt worden voor dezelfde effecten. Meeste research chemicals waren al puur vergif als je het vergeleek met 10-15 jaar geleden.

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   Here, here! Kijk naar de UK als een verrot voorbeeld: geen marihuana, wel spice – spice verboden, zwarte markt. Operatie geslaagd, patiënten overleden. De westerse maatschappij verhoudt zich op de meest inhumane manier tot bewustzijnsverruiming. Het is naar mijn mening een mensenrecht. De antibaklaag is prima, en tefal denkt pfast ook aan alles. Zie je een amanita in het bos? Illegaal! Meteen kapot stampen! Maar je in een coma zuipen, een DT oplopen, of gegarandeerde longkanker oplopen door een in situ freebase omzetting door ammoniak over iedere peuk te gieten is prima. Oxymorons.

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   En natuurlijk de Qat plant zelf, al jaren geleden stilletjes verboden – want dat was pas een maatschappelijk probleem! Het nu al verboden N, N-ethyl-hexedrone (de eerste N duidt een natuurlijke bron aan) is door de WHO niet als schadelijk aangemerkt, ondanks verwoedde pogingen. Vastgestelde bijwerking: best wel zin om nog wat te nuttigen. Niet dat er later niets schadelijks zou kunnen blijken, maar daar maakte de staat zich ook niet druk om toen ze zelf (NL, in naam van Oranje) cocaïne-fabrieken onderhielden. Boter op je hoofd heet dat. En ze hoeven zich niet eens meer te verantwoorden, want een weerwoord klinkt er niet – behalve dan die paar dwazen die met hun leven spelen door van die troep te nuttigen. Zullen we even door de supermarkt lopen voor een gezellige middag etiketjes lezen, hulpstoffen na te slaan en smeergeld te achterhalen? Onderwijs, voorlichting en begeleiding door mensen die weten welk risico ze nemen, dat hebben we nodig – geen bestraffing die toch niet werkt. (Ook gewoon een pedagogisch modern grondbegrip.) En dan laten we de behandeling van de cannabis sativa nog buiten beschouwing!

 5. Anonymous zegt:

  Hi,
  Why are many tryptamines listed as “almost banned” in the almost banned page, when they do not fall into any of the banned substances groups?
  Kind regards

  • De Professor zegt:

   Hi, unfortunately these research chemicals are also part of the upcoming ban even though they are not part of a group that will be fully banned. For now this is the information we have, but it is possible that it will be changed in the next months. When we have an update, we will post it here. Greets, The Professor

  • BehindADoorAnotherDoor zegt:

   Dit is toch weer van de zotten? Alle partijen snappen dat onderzoek door zal gaan – de jongens en meisjes met pakjes en hamers hebben al teveel te doen met echte boeven en de laboranten mogen van voor af aan beginnen. Met alle risicos van dien. Mijn lab is nou eenmaal kleurrijk verlicht met interessante zaken – moeten alle labs leeg, scheef en donker? Je zou bijna een fractie van een vermoeden krijgen dat het een finananciële kwestie is. Om het welzijn van de laborant gaat het zeker niet. Baas in eigen bol! Bedankt WimLex, GrootUI en kamerhoutworm. Mycologie ging al niet. Sasha draait zich weer om in zn graf.

   • BehindADoorAnotherDoor zegt:

    En natuurlijk is het niet verantwoord om grammen van stoffen op de vrije markt te hebben – fentanylanalogen en NbomE’s, prima te snappen. Maar zo te horen heeft u de tijd ook nog meegemaakt dat phens en tryptamines nog gewoon per gram verkocht werden – niets aan de hand! 2-ct-7 was het eerste verbod geloof ik. Daarna een hele tijd bodybuilders die de fuif kwamen verpesten (ghb/gbl, epfedra) met onverantwoord gebruik. Vervolgens waren de psychische kwetsbaren aan de beurt (de zwammen – 1 betreurenswaardige suïcide die al gepland was en een man met schizofrenie die geen paddestoel genuttigd bleek te hebben) met een lijst die de minister van wikipedia had geplukt, opgesteld door een niet in hoog aanzien staande mycoloog. En nu zegt men alleen maar, tja europa. Totale onkunde – dit gaat onnodige slachtoffers maken. En criminelen van ons allen!

   • johnyycena zegt:

    Dear & Great Professor!

    What about substances of my preference,mostly stimulants, like the all (F/B/C)-4mar analogues ,N-Methyl Cyclazodone, NM-2-AI hcl, IPPH, 4-ME-TMP, tropacocaine,and “absurdly” (not for me that already tested this substances and seem like one of the most well balanced substances in a benefits/side effects comparison if not one of the safest cathinones based on my years experienced body sensations and vital signs and measurement like Body pressure, heart rate ,body temp even at the highest doses experienced (350mg,300 orally + 50 insuflatted of 3-mec without any tolerance and still a very safe feeling) 3-MEC, 4-CEC and 2-FPM seems will still remain legal for now?

    And if hopefully will still remain legal in the near future, will be again available in your website substances like 3-mec (a really very great one stim/empa ♡) in my experience, 4-ME-TMP (never experienced befor but very good recensions) and the other 2 “new” substances like 2fpm and 4Cec (never in commerced before,can be a new entry after this (hopefully after a very long time) quasi-total ban?

    This list of substances with the added other substances with stimulant or nootropic-like effects like noopept, Idra, noophen (phenibut) , and various other different recetams and “afinils” can still offer e great help and soustanibility to the hard work/hard study peoples or to someone who selfmedicates very SUCCESSFULLY various mental illness /psychological disfuctions that in certain european countries still remain an “quasi-tabu ” with very little if any medical /drug help from the psychiatrists

    I can make an example on the country where a live ,Italy.

    Very retrograde and taboo thinking country that provide almost any concrete medical help in illness like depression and basically any type of prescribed cure for ADHD in adults that seems to be not recognized like a adulthood illness.

    Or everything can change at any time and any new substance can be added every day on the ban list?

    Or is simply to soon to predicte any real future on their (dutch politicians) and your plane/decisìons?

    Thank you so much

    You are really the very best in every aspect

   • QueenieDeBie zegt:

    Ik merkte op dat 4fmp-h werd toegevoegd en dat is echt balen voor ons. Eindelijk de nodige medische ondersteuning gevonden om op dagelijkse basis normaler te kunnen functioneren daar het broertje uit de apotheek in België voor ons enkel off label kan wprden toegepast, dus heel gedoe en superduur. RC ontdekt 4FMP-H en echt fan. Voordien waren wij in ons geval soms genoodzaakt om bij ontbreken van voldoende beschikbare middelen te zoeken naar illegale oplossingen ter ondersteuning van « mogelijkheid soort van leven te hebben ». Zonder kan je gewoon dd hele dag op zelfde plek zitten/liggen want zelfs arm opheffen kost teveel energie dàn. Vaak zorgt ons type specifiek type slaapstoornis à la narcolepsie dat wij dan op een dag 21/22 uren slaap behoeven. Weinig bekend, zeldzaam; geen oplossingen. Deze worden kwijt. Is echt leven kwijt. Zijn er misschien opties om twee verschillende stoffen ervan te maken die terug samen te voegen zijn dan? Verbod op bezit- of enkel verkoop? Ook indien soort export buiten NL indién nodig met vermelding medische doeleinden( ik denk me gek om dit te behouden uiteraard. Hiervan is de kwaliteit onderworpen aan controles en wanneer ze mensen naar de handel buiten circuit duwen door de gecontroleerde producten af te pakken met het verbod, gaan mensen die het nodig hebben want die zijn er ook, in I illegaal circuit en levensgevaar brengen. Nikd controle inhoud en meesten van ons hebben nog andere gezondheidsproblemen om te beginnen. Ongelooflijk. Alles gaat uiteindelijk om geld en macht. Heeft niks me de producten noch met gebruikers te maken bij diepere analyse. Ik hoop nog op een mirakeltje:.,Bibi en co

Geef een reactie

Professor.nl maakt gebruik van cookies om je de beste shopervaring te bieden.